Spoor lekken op...

 

Door regelmatig jouw watermeter na te kijken, kan je lekken opsporen en onaangename verrassingen vermijden. Neem de stand van de watermeter op bij het begin van een periode waarin er geen water verbruikt zal worden, bijvoorbeeld net voor je gaat slapen. Controleer 's ochtends de meterstand. Indien er een verschil is, wijst dit op een lek.

Kleine lekken hebben vaak grote gevolgen

Lekt je kraan, waterontharder of boiler of blijft het toilet lopen? Laat het lek dan meteen herstellen. De kosten kunnen immers hoog oplopen.

  • Een lekkende kraan verbruikt 4 liter water per uur of 35 kubieke meter per jaar.

  • Een dun waterstraaltje is goed voor 16 liter per uur of 140 kubieke meter water per jaar.

  • Door een slecht werkende doorspoelbak van het toilet verlies je 25 liter per uur of 219 kubieke meter water per jaar.

  • Een waterstraal jaagt al gauw 63 liter water per uur door de leiding of 552 kubieke meter per jaar.

Vermenigvuldig deze volumes aan verspild water met de prijs per kubieke meter en je zal merken dat de rekening snel enkele honderden euro kan bedragen.
 

Hoe een lek opsporen?

Sommige lekken kan je makkelijk zelf vinden: de slecht werkende vlotter in het toilet bijvoorbeeld of de badkamerkraan die niet naar behoren afsluit. Moeilijker wordt het bij ondergrondse lekken want die zijn nauwelijks waarneembaar. En als het lek zichtbaar wordt, was er meestal lang voordien al waterverlies. Behalve bij grote buisbreuken is een lek meestal maar af te leiden uit andere signalen: verminderde druk, natte plekken op muren of plafond of helaas ook vaak de fors gestegen waterfactuur.
 

Ik heb een lek. Wat nu?

Heb je een lek in je woning? Herstel het dan zo snel mogelijk of bel een loodgieter.
Merk je een lek op straat, aan je hoofdkraan of aan je watermeter? Neem dan contact op met De Watergroep!
 

Ik denk dat ik een verborgen lek heb. Wat nu?

Heb je de test op lekken gedaan, maar kan je geen lek vinden? Misschien heb je een verborgen lek. Dat kan een lek in de grond of in de muur zijn, of een kapot toestel. Neem bij verborgen lekken contact op met ons voor een controleonderzoek. We sturen vervolgens gratis iemand langs om te komen kijken wanneer:

  • Je waterverbruik gestegen is met 50% (en met minstens 100 m3) t.o.v. je vorige factuur.

  • Je waterverbruik gestegen is met 25% (en met minstens 50 m3) t.o.v. je vorige factuur wanneer je een beschermde klant bent.

Bij een controleonderzoek gaat onze medewerker na of de watermeter correct registreert en kijken we enkele aftappunten na (bv. boiler, kranen, toiletten). Voor alle andere soorten lekken neem je best contact op met een loodgieter of een lekdetectiefirma. Stelt onze medewerker een lek vast, neem dan contact op met een loodgieter of klusjesman om het lek te herstellen. Tip: Neem zo veel mogelijk foto’s en vraag zeker een factuur en een verslag aan de loodgieter. Zo heb je nadien een bewijs van het lek.
 

Lekken voorkomen doe je zo

  • Vervang het afsluitleertje of -rubbertje van kranen als het versleten is. Vervang de hele kraan wanneer ook de behuizing slijtage vertoont.

  • Controleer regelmatig het spoelsysteem van het toilet. Ga de dichting van de sluitklok na, controleer of het water niet langzaam blijft lopen en voorkom dat de vlotter gekneld geraakt.

  • Zorg ervoor dat de afvoer van alle toestellen en apparaten (uitgezonderd was- en vaatwasmachines) gescheiden is van de rioleringsbuizen.

  • Let op met een defect veiligheidsventiel (bv. boilers,verwarmingstoestellen, …) en apparaten met automatische spoelsystemen en/of bijvulsystemen (bv. bijvulling regenwater).

  • Zorg voor gescheiden leidingsystemen: de drinkwaterleiding en die van je regenwatersysteem of eigen waterwinning (= tweede circuit water) mag nooit met elkaar verbonden zijn!

  • Ben je voor lange tijd afwezig of staat het pand leeg? Draai dan de hoofdkraan dicht. Sluit die niet volledig af? Meld dit dan onmiddellijk aan je drinkwaterbedrijf.

wij van wijkgemeenschap De Vesten vzw willen je helpen mocht je problemen hebben en zelf geen oplossing vind. We zoeken samen met jou naar de juiste contacten en helpen waar kan. Let wel.... als we’t Niet weten kunnen we niet helpen... info@wijkdevesten.be